Øjeninfektioner

Det er naturligt, at vi mennesker bliver ramt af en infektion i øjet. Bakterier og virus kan være årsager til øjeninfektion.

- 5 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvorfor opstår en øjeninfektion?

En øjeninfektion kan opstå, når øjet kommer i kontakt med mikroorganismer som bakterier og vira. En øjeninfektion kan opstå i alle øjets lag.

Bindehinden er en beskyttende hinde, der dækker det hvide i øjet og de indre øjenlåg. Hvis der opstår betændelse i bindehinden, kan det resultere i symptomer som rødme, øjenkløe, tåreflod og gult klister (pus).

Øjets forreste del består også af hornhinden, som dækker det farvede i øjet, og her kan der opstå infektioner som følge af mikroorganismer. En øjeninfektion i hornhinden vil være smertefuld og give røde øjne.

Øjeninfektioner kan forekomme i et eller begge øjne. Nogle infektioner kan være mindre alvorlige, mens andre kan være synstruende i varierende grad.

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Symptomer på øjeninfektion

Symptomer på øjeninfektion kan forekomme i et eller begge øjne. Det afhænger af, hvilken del af øjet der er inficeret.

Nogle øjeninfektioner er mere alvorlige end andre. De kan forårsage varige skader, hvis de ikke behandles. Ved mistanke om en infektion anbefales det at opsøge en øjenlæge hurtigst muligt.

Jo tidligere en behandling starter, jo hurtigere kan det lindres og forebygge yderligere komplikationer.

BESTIL TID TIL SYNSPRØVE

Hvad forårsager infektioner i øjet?

Årsager til en øjeninfektion kan omfatte:

 • Forskellige typer af bakterier og vira
 • Spredning af bakterier ved at dele håndklæder eller makeup med en, der har en infektion
 • Øjenskader
 • Dårlig hygiejne eller langvarigt brug af kontaktlinser
 • Blokerede oliekirtler eller blokerede tårekanaler
 • Allergier
 • Sygdom båret af insekter (trakom)
 • Komplikationer efter en øjenoperation

Behandling af øjeninfektion

Der er flere ting, der kan gøres for at afhjælpe et inficeret øje. Både derhjemme og under ledsagelse af en øjenlæge.

Behandlingen afhænger af årsagen. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at behandle med øjendråber, mens det i andre tilfælde kan være tilstrækkeligt at rengøre øjenlågene.

Virusinfektioner reagerer ikke på øjendråber med antibiotika og går i de fleste tilfælde over af sig selv. En behandling fokuserer primært på smertelindring og korrekt hygiejne for at holde øjet/øjnene komfortable, indtil de er fuldt ud helede.

BESTIL TID TIL SYNSPRØVE

Forebyggelse af infektioner i øjet

Nogle bakteriel og virale infektioner er særdeles smitsomme. Af den årsag er det vigtigt at forhindre, at infektionen spreder sig. Øjeninfektioner kan forebygges på forskellige måder:

 • Del ikke kosmetikprodukter, børster eller håndklæder
 • Undgå at bruge makeup, mens du har en infektion. Udskift øjenmakeup og pensler, når infektionen er aftaget
 • Smid makeup væk, når det er udløbet
 • Vask ofte hænder
 • Brug rene håndklæder, hver gang der er brug for at tørre hænder eller ansigt
 • Håndtér kontaktlinser korrekt med rene hænder og den anbefalede rensevæske som angivet af optikeren, og udskift etuiet hver måned

Få undersøgt din synssans

Regelmæssige synsprøver med grundige tjek af din øjensundhed er vigtige for din evne til at opleve optimal livskvalitet.

Hvis det er tid til et tjek af din synssans, står vores autoriserede optikere klar til at hjælpe dig i en Synsprøve med sundhedstjek. Du finder førende eksperter i alle vores butikker landet over.

Udover en præcis måling af din synsstyrke undersøger vi dig for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øje for detaljen